Zwemlessen

Zwem-ABC

Leren zwemmen is in ons waterrijke land van levensbelang. Wij wonen niet alleen in de buurt van water, maar we zoeken het water ook graag op. Daarom is het een must dat kinderen al op jonge leeftijd leren zwemmen. De basis van leren zwemmen is het Zwem-ABC, een paspoort voor een leven lang zwem- en waterplezier.

Nationale Zwemdiploma’s A, B en C
Het Zwem-ABC bestaat uit drie Nationale Zwemdiploma’s: A, B en C. Het Zwem-ABC is gericht op kinderen vanaf 5 jaar. De zwemdiploma’s A en B zijn daarin waardevolle tussenstapjes, maar wie het complete Zwem-ABC op zak heeft, is pas een échte vriend van het water geworden. Met het Nationale Zwemdiploma C op zak voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. De Nationale Zwemdiploma’s worden uitgegeven door Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid. Deze stichting toetst de bij haar aangesloten zwemlesaanbieders op kwaliteit.

Onze gediplomeerde zweminstructeurs geven ook dit jaar weer zwemles bij In de Dennen.

 

Zwem-ABC zwemlessen

In het onderstaande overzicht vind je meer informatie over de verschillende zwemlessen die we aanbieden, te beginnen met de Watergewenningsgroep. Klik op een van de andere zwemlessen voor meer informatie over een bepaald diploma.

 

Watergewenningsgroep

Voor kinderen die nog te jong zijn of het spannend vinden om op zwemles te gaan, hebben wij een watergewenningsgroep. Tijdens de lessen van de watergewenningsgroep maken we kinderen op een ontspannen en leuke manier watervrij, zodat ze niet (langer) bang zijn in het water. We hanteren de leeftijd vanaf 5 jaar voor de watergewenningsgroep. Uit ervaring weten we dat kinderen jonger dan 5 jaar het eerder koud (kunnen) hebben en daardoor wellicht minder plezier krijgen in zwemmen.

Voor deelname aan de watergewenningsgroep is een drijfpakje verplicht. Hiermee beweegt je kind zich vrijer in het water en leren ze sneller en met meer plezier zwemmen. het drijfvermogen biedt een stabiele ligging en veel vrijheid. Het is bovendien ook fijner voor je kind om in het (warme) water te liggen dan aan de kant te hangen of te staan. De drijfpakjes (merk: Easy Swim Pro) zijn in verschillende maten te koop bij In de Dennen en kosten € 54,95.

Zwemdiploma A

De eerste reeks zwemlessen
Bij het Zwem-ABC wordt in het begin veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen. Dit is een hele belangrijke periode. Hierin wordt de basis gelegd voor het leren zwemmen. Kinderen leren drijven op de borst en rug, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken. Deze zaken zorgen ervoor dat kinderen het water leren kennen en zich er prettig in gaan voelen.

Veel oefeningen worden in spelvorm aangeboden, omdat dat voor jonge kinderen de beste manier is om iets te leren. Denk dus niet dat het kind alleen maar speelt in het water. Ieder spel heeft een bedoeling. Na deze periode van watervrij maken is het tijd voor de volgende fase: de zwemslagen.

Voor deelname aan diploma A zwemles is een drijfpakje verplicht. Hiermee beweegt je kind zich vrijer in het water en leren ze sneller en met meer plezier zwemmen. het drijfvermogen biedt een stabiele ligging en veel vrijheid. Het is bovendien ook fijner voor je kind om in het (warme) water te liggen dan aan de kant te hangen of te staan, daar krijg je het eerder koud van. De drijfpakjes (merk: Easy Swim Pro) zijn in verschillende maten te koop bij In de Dennen en kosten € 54,95,-.

Zwemslagen en nog meer vaardigheden
Bij het Zwem-ABC leren kinderen vanaf het begin vier zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Er wordt veel aandacht besteed aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot en op de kant en naar de bodem gaan. Deze vaardigheden leert een kind om zich in onverwachte situaties te kunnen redden en om plezier te hebben in het water.

Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma A laat je kind zien een basisconditie te hebben en de basisvaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad zonder attracties. Je kind kan zich redden als het onverwacht in het water valt. Zwemdiploma A is de opstap naar Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC.

Vaardigheden Diploma A

Bij het behalen van het Nationaal Zwemdiploma A laat je kind zien dat hij of zij:

 • zich met kleren aan, na een onverwachte val in het water, boven water kan oriënteren met watertrappen, een basisafstand kan zwemmen met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) en zelfstandig uit het water kan klimmen.
 • op verschillende manieren het water in kan gaan, zich onder water kan oriënteren en ergens doorheen kan zwemmen.
 • een basisconditie heeft om met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) een basisafstand te overbruggen.
 • de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch voldoende tot goed kan uitvoeren over een basisafstand.
 • kan drijven op de buik en op de rug. Je kind voelt zich vertrouwd in het water.
 • kan watertrappen met armen en benen, kan draaien en zich kan oriënteren

Kledingeisen diplomazwemmen Nationaal Zwemdiploma A

 • Badkleding
 • Shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

 

Zwemdiploma B

Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma B laat je kind zien een goede conditie te hebben en de vaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling. Je kind kan zich goed oriënteren boven en onder water. Zwemdiploma B is de tussenstap naar het complete Zwem-ABC.

Vaardigheden diploma B

Bij het behalen van het Nationaal Zwemdiploma B laat je kind zien dat hij of zij:

 • zich met kleren aan, na een onverwachte val in het water, boven water kan oriënteren met watertrappen, een langere afstand kan zwemmen met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl), zich onder water kan oriënteren en zelfstandig uit het water kan klimmen.
 • vanaf de kant kan duiken, zich onder water kan oriënteren en ergens doorheen kan zwemmen.
 • een goede conditie heeft om met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) een langere afstand te overbruggen.
 • de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch voldoende tot goed kan uitvoeren over een langere afstand.
 • naar een drijvend voorwerp toe kan zwemmen en hierop kan drijven om uit te rusten en op de rug kan drijven. Je kind voelt zich vertrouwd in het water.
 • kan watertrappen met armen en benen en zich tegelijk kan verplaatsen en dat je kind zichzelf richting de bodem kan laten zakken.

Kledingeisen diplomazwemmen Nationaal Zwemdiploma B

 • Badkleding
 • Shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

Zwemdiploma C

Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C laat je kind zien een zeer goede conditie te hebben en de vaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met het Zwemdiploma C heeft je kind voldaan aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Vaardigheden diploma C

Bij het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C laat je kind zien dat hij of zij:

 • zich met kleren aan, na een onverwachte val in het water, boven water kan oriënteren met watertrappen, een lange afstand kan zwemmen met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl), zich onder water kan oriënteren en ergens doorheen kan zwemmen en zelfstandig uit het water kan klimmen.
 • vanaf de kant kan duiken, zich onder water kan oriënteren, onder water ergens doorheen kan zwemmen en op een veilige plek kan bovenkomen.
 • een zeer goede conditie heeft om met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) een lange afstand te overbruggen.
 • de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch goed kan uitvoeren over een lange afstand.
 • met kleren aan naar een drijvend voorwerp toe kan zwemmen en hierop kan drijven om uit te rusten en op de rug kan drijven. Je kind voelt zich vertrouwd in het water.
 • kan watertrappen met armen en benen en zich tegelijk kan verplaatsen en je kind kan omschakelen naar drijven op de rug om uit te rusten.

Kledingeisen diplomazwemmen Nationaal Zwemdiploma C

 • Badkleding
 • Shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
 • Jas met lange mouwen
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan).

Tarieven zwemlessen

Ieder kind dat een zwemles volgt moet een abonnement hebben, dit kan een individueel abonnement zijn (€55,- voor jeugd), maar nog fijner is een gezinsabonnement. Tijdens de zwemles van je kind kun je als ouder aan de kant zitten, maar hoe fijn is het dat je zelf ook lekker het water in kunt gaan om te zwemmen.

Diplomakosten: Als je kind af mag zwemmen kost dat € 22.50 (per diploma).

Drijfpakje: Voor de groepen watergewenning en diploma-A is een drijfpakje verplicht, deze kun je bij In de Dennen kopen voor € 54,95.

Reguliere Zwemlessen: 16 weken les kost € 125,- (2x per week 30 minuten), dit geldt voor alle zwemlessen (watergewenning, diploma A, diploma B en diploma C). Leert je kind snel dan is het bv mogelijk om B en C in één seizoen te halen. Het reguliere zwemles seizoen loopt van 10 mei t/m 28 augustus.

Vakantie zwemlessen: 6 weken les tijdens de zomervakantie kost € 55,- (2x per week 30 minuten). Deze mogelijkheid bieden we aan voor bijvoorbeeld campinggasten die 6 weken op de camping staan, Als hun kind(eren) al zwemles thuis hebben verleren ze het door te blijven lessen minder snel. Het vakantie zwemles seizoen loopt van 17 juli t/m 29 augustus. Let Op: het is voor de kinderen die alleen vakantielessen volgen niet mogelijk om door te gaan met winterzwemlessen in Zelhem.

Lestijden zwemlessen

Voor alle zwemlessen geldt dat er 2x per week een les van 30 minuten wordt gegeven. Het is op deze manier voor de meeste kinderen mogelijk om in één zomerseizoen diploma A te halen. Lukt het net niet, dan hebben we een samenwerking met het zwembad de Brink In Zelhem en kunnen de kinderen daar de lessen verder volgen en afzwemmen.

We starten met de zwemlessen op donderdag 13 mei, het hele zwemlesseizoen bedraagt 17 weken (tot 3 september). In onderstaand overzicht staan de lestijden die gelden in het voorseizoen.

Het is ook mogelijk om alleen tijdens de zomervakantie gedurende zes weken zwemlessen te volgen, dit is dan tegen een gereduceerd vakantie tarief.

Alle kinderen (en hun ouders) die zich hebben aangemeld voor watergewenning of diploma A krijgen op maandag 10 mei of dinsdag 11 mei uitleg van onze zweminstructeur. Die geeft dan informatie over de manier hoe wij werken. Met de kinderen die elders al gestart zijn met zwemlessen voor diploma A en bij In de Dennen willen instromen wordt een afspraak gemaakt om “proef te zwemmen”. Onze zweminstructeur bepaald aan de hand daarvan in welke groep je kind welkom is.

Belangrijk: als het water kouder is dan 22°C dan gaan de zwemlessen niet door. Deze worden dan in overleg met ouders ingehaald op een ander moment.

Helaas hebben we nog steeds te maken met Corona-maatregelen, hier kun je lezen wat de regels zijn die we hanteren voor de zwemlessen.

ZwemlesMaDiWoeDoVrij
Watergewenning 115:30-16:0015:30-16:00
Watergewenning 216:00-16:30 16:00-16:30
Watergewenning 3 & aanleren techniek oudere kinderen16:30-17:0016:30-17:00
Diploma ABC & zwemvaardigheid17:00-17:3017:00-17:30

Winterzwemlessen in Zelhem

Voor de kinderen die nog niet af konden zwemmen tijdens het zomerseizoen hebben wij een oplossing. Wij werken daarvoor samen met het zwembad in Zelhem. We bieden deze kinderen de mogelijkheid om door te lessen in het overdekte zwembad van Zelhem. Dit kan in overleg met onze zweminstructeur.

Aanmelden zwemlessen

Wil je je kind aanmelden voor zwemles, vul dan het onderstaande aanmeldformulier is. Wil je eerst meer weten over onze zwemlessen, stuur dan een mail naar zwemles@zwembad-indedennen.nl.

 

Share This
X