Zwemlessen

Zwem-ABC

Leren zwemmen is in ons waterrijke land van levensbelang. Wij wonen niet alleen in de buurt van water, maar we zoeken het water ook graag op. Daarom is het een must dat kinderen al op jonge leeftijd leren zwemmen. De basis van leren zwemmen is het Zwem-ABC, een paspoort voor een leven lang zwem- en waterplezier.

Nationale Zwemdiploma’s A, B en C
Het Zwem-ABC bestaat uit drie Nationale Zwemdiploma’s: A, B en C. Het Zwem-ABC is gericht op kinderen vanaf 5 jaar. De zwemdiploma’s A en B zijn daarin waardevolle tussenstapjes, maar wie het complete Zwem-ABC op zak heeft, is pas een échte vriend van het water geworden. Met het Nationale Zwemdiploma C op zak voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. De Nationale Zwemdiploma’s worden uitgegeven door Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid. Deze stichting toetst de bij haar aangesloten zwemlesaanbieders op kwaliteit.

Onze gediplomeerde zweminstructeurs geven ook dit jaar weer zwemles bij In de Dennen.

 

Zwem-ABC zwemlessen

In het onderstaande overzicht vind je meer informatie over de verschillende zwemlessen die we aanbieden. Klik op een van de andere zwemlessen voor meer informatie over een bepaald diploma.

 

Watergewenning (is de start van het A-diploma)

De eerste reeks zwemlessen
Kinderen die nog jong zijn of het heel spannend vinden om op zwemles te gaan, starten in een zogenaamde watergewenningsgroep, dit is een onderdeel van het A diploma. Bij het Zwem-ABC wordt in het begin veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen. Dit is een hele belangrijke periode. Hierin wordt de basis gelegd voor het leren zwemmen. Kinderen leren drijven op de borst en rug, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken.

Wij hanteren een leeftijd vanaf 5 jaar. Uit ervaring weten we dat kinderen jonger dan 5 jaar het eerder koud (kunnen) hebben en daardoor wellicht minder plezier krijgen in zwemmen. Veel oefeningen worden in spelvorm aangeboden, omdat dat voor jonge kinderen de beste manier is om iets te leren. Denk dus niet dat het kind alleen maar speelt in het water. Ieder spel heeft een bedoeling. Na deze periode van watervrij maken is het tijd voor de volgende fase: de zwemslagen.

Voor deelname is een drijfpakje verplicht. Hiermee beweegt je kind zich vrijer in het water en leren ze sneller en met meer plezier zwemmen. het drijfvermogen biedt een stabiele ligging en veel vrijheid. Het is bovendien ook fijner voor je kind om in het (warme) water te liggen dan aan de kant te hangen of te staan. De drijfpakjes (merk: Easy Swim Pro) zijn in verschillende maten te koop bij In de Dennen en kosten € 54,95.

Zwemdiploma A

Zwemslagen en nog meer vaardigheden
Bij het Zwem-ABC leren kinderen vanaf het begin vier zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Er wordt veel aandacht besteed aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot en op de kant en naar de bodem gaan. Deze vaardigheden leert een kind om zich in onverwachte situaties te kunnen redden en om plezier te hebben in het water.

Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma A laat je kind zien een basisconditie te hebben en de basisvaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad zonder attracties. Je kind kan zich redden als het onverwacht in het water valt. Zwemdiploma A is de opstap naar Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC.

Voor deelname is een drijfpakje verplicht. Hiermee beweegt je kind zich vrijer in het water en leren ze sneller en met meer plezier zwemmen. het drijfvermogen biedt een stabiele ligging en veel vrijheid. Het is bovendien ook fijner voor je kind om in het (warme) water te liggen dan aan de kant te hangen of te staan. De drijfpakjes (merk: Easy Swim Pro) zijn in verschillende maten te koop bij In de Dennen en kosten € 54,95.

Vaardigheden Diploma A

Bij het behalen van het Nationaal Zwemdiploma A laat je kind zien dat hij of zij:

 • zich met kleren aan, na een onverwachte val in het water, boven water kan oriënteren met watertrappen, een basisafstand kan zwemmen met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) en zelfstandig uit het water kan klimmen.
 • op verschillende manieren het water in kan gaan, zich onder water kan oriënteren en ergens doorheen kan zwemmen.
 • een basisconditie heeft om met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) een basisafstand te overbruggen.
 • de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch voldoende tot goed kan uitvoeren over een basisafstand.
 • kan drijven op de buik en op de rug. Je kind voelt zich vertrouwt in het water.
 • kan watertrappen met armen en benen, kan draaien en zich oriënteren

Kledingeisen diplomazwemmen Nationaal Zwemdiploma A

 • Badkleding
 • Shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

 

Zwemdiploma B

Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma B laat je kind zien een goede conditie te hebben en de vaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling. Je kind kan zich goed oriënteren boven en onder water. Zwemdiploma B is de tussenstap naar het complete Zwem-ABC.

Vaardigheden diploma B

Bij het behalen van het Nationaal Zwemdiploma B laat je kind zien dat hij of zij:

 • zich met kleren aan, na een onverwachte val in het water, boven water kan oriënteren met watertrappen, een langere afstand kan zwemmen met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl), zich onder water kan oriënteren en zelfstandig uit het water kan klimmen.
 • vanaf de kant kan duiken, zich onder water kan oriënteren en ergens doorheen kan zwemmen.
 • een goede conditie heeft om met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) een langere afstand te overbruggen.
 • de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch voldoende tot goed kan uitvoeren over een langere afstand.
 • naar een drijvend voorwerp toe kan zwemmen en hierop kan drijven om uit te rusten en op de rug kan drijven. Je kind voelt zich vertrouwd in het water.
 • kan watertrappen met armen en benen en zich tegelijk kan verplaatsen en dat je kind zichzelf richting de bodem kan laten zakken.

Kledingeisen diplomazwemmen Nationaal Zwemdiploma B

 • Badkleding
 • Shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

Zwemdiploma C

Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C laat je kind zien een zeer goede conditie te hebben en de vaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met het Zwemdiploma C heeft je kind voldaan aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Vaardigheden diploma C

Bij het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C laat je kind zien dat hij of zij:

 • zich met kleren aan, na een onverwachte val in het water, boven water kan oriënteren met watertrappen, een lange afstand kan zwemmen met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl), zich onder water kan oriënteren en ergens doorheen kan zwemmen en zelfstandig uit het water kan klimmen.
 • vanaf de kant kan duiken, zich onder water kan oriënteren, onder water ergens doorheen kan zwemmen en op een veilige plek kan bovenkomen.
 • een zeer goede conditie heeft om met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) een lange afstand te overbruggen.
 • de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch goed kan uitvoeren over een lange afstand.
 • met kleren aan naar een drijvend voorwerp toe kan zwemmen en hierop kan drijven om uit te rusten en op de rug kan drijven. Je kind voelt zich vertrouwd in het water.
 • kan watertrappen met armen en benen en zich tegelijk kan verplaatsen en je kind kan omschakelen naar drijven op de rug om uit te rusten.

Kledingeisen diplomazwemmen Nationaal Zwemdiploma C

 • Badkleding
 • Shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
 • Jas met lange mouwen
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan).

Tarieven zwemlessen 2023

Ieder kind dat zwemles volgt moet een abonnement hebben, dit kan een individueel abonnement zijn ( dit kost € 71,50 voor de jeugd, € 64,50 in de voorverkoop), maar nog fijner is een gezinsabonnement. Tijdens de zwemles van je kind kun je als ouder aan de kant op het terras zitten, maar hoe prettig is het dat je zelf ook lekker het water in kunt gaan om te zwemmen.

Diplomakosten: Als je kind af mag zwemmen kost dat € 25,- (per diploma).

Drijfpakje: Om zwemlessen voor diploma A te volgen is een drijfpakje verplicht, dit kun je bij In de Dennen kopen voor € 54,95.

Het zwemles-seizoen: Start op 8 mei en loopt door tot het diplomazwemmen op 2 september (17 weken in totaal).

Reguliere Zwemlessen A: We bieden de mogelijkheid om 2x per week 30 minuten zwemles te volgen voor € 159,50,-  óf 3x per week 30 minuten voor € 239,50. Met 3x per week is het goed mogelijk dat je kind aan het eind van het seizoen af kan zwemmen. We bieden echter geen garantie. De beslissing om af te kunnen zwemmen ligt uiteindelijk bij de zweminstructeurs. Wel is het mogelijk om door te gaan met zwemlessen in het binnenbad in Zelhem.

Reguliere Zwemlessen B en C: 2x per week 30 minuten zwemles kost € 137,50. Leert je kind snel dan is het mogelijk om B en C in één seizoen te halen.

Vakantie zwemlessen: 6 weken les tijdens de zomervakantie kost € 79,75,- (2x per week 30 minuten). Deze mogelijkheid bieden we aan voor bijvoorbeeld campinggasten die 6 weken op de camping staan. Als hun kind(eren) thuis al zwemles hebben verleren ze het door te blijven lessen minder snel. Het vakantie-zwemles seizoen loopt van (datum volgt zo snel mogelijk). Let op: het is voor de kinderen die alleen vakantielessen volgen niet mogelijk om door te gaan met zwemlessen in Zelhem.

Lestijden zwemlessen (seizoen 2023)

Je kunt je kind opgeven voor zwemles voor diploma A voor 2 of 3x per week. Voor de meeste kinderen is het met 3x per week lessen van 30 minuten mogelijk om in één zomerseizoen diploma A te halen. Lukt het net niet, dan hebben we een samenwerking met het zwembad de Brink In Zelhem en kunnen de kinderen daar de lessen verder volgen en afzwemmen. De zwemlessen voor diploma B en C worden 2x per week gegeven.

We starten met de zwemlessen op 8 mei, het hele zwemlesseizoen bedraagt 17 weken (tot 2 september). In onderstaand overzicht staan de lestijden die gelden in het voorseizoen.

Het is ook mogelijk om alleen tijdens de zomervakantie gedurende zes weken zwemlessen te volgen, dit is dan tegen een gereduceerd vakantie tarief.

Alle kinderen (en hun ouders) die zich hebben aangemeld voor diploma A worden de eerste week van mei uitgenodigd voor uitleg van onze zweminstructeur. Deze geeft dan informatie over de manier hoe wij werken. Met de kinderen die elders al gestart zijn met zwemlessen voor diploma A en bij In de Dennen willen instromen wordt een afspraak gemaakt om “proef te zwemmen”. Onze zweminstructeur bepaald aan de hand daarvan in welke groep je kind welkom is.

Belangrijk: als het water kouder is dan 22°C dan gaan de zwemlessen niet door. Deze worden dan in overleg met ouders ingehaald op een ander moment.

De lessen worden van maandag tot en met vrijdag gegeven tussen 16:00 en 18:00 uur. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen en in welke groep de kinderen starten delen we de lessen in. De exacte lestijden worden in de loop van de maand april ingevuld.

Vervolg zwemlessen in Zelhem

Voor de kinderen die nog niet af kunnen zwemmen tijdens het zomerseizoen hebben wij een hele mooie oplossing. Wij werken daarvoor samen met het zwembad de Brink in Zelhem. We bieden deze kinderen de mogelijkheid om door gaan met zwemlessen in het overdekte zwembad van Zelhem. Dit gaat in overleg met onze zweminstructeur.

Aanmelden zwemlessen

Wil je je kind aanmelden voor zwemles, vul dan het onderstaande aanmeldformulier is. Wil je eerst meer weten over onze zwemlessen, stuur dan een mail naar zwemles@zwembad-indedennen.nl.

 

Belangrijke informatie van de gemeente Bronkhorst als het je financieel niet lukt om je kind zwemles te laten volgen

Alle kinderen in Gelderland moeten kunnen meedoen aan sport of cultuur, niemand buitenspel! Vaak betalen ouders deze activiteiten van hun kind, maar als dat financieel niet
mogelijk is, probeert het Jeugdfonds Sport (JFS) Gelderland bij te springen.

Zij zorgen ervoor dat kinderen die graag willen sporten, lid kunnen worden van een sportvereniging of zwemles voor diploma A kunnen volgen. JFS betaalt de contributie en eventuele sportkleding/attributen tot een maximaal bedrag van € 225,-
Mocht er na het betalen van de contributie geld over zijn van deze € 225,-, dan is het mogelijk om voor maximaal € 90,- sportkleding/attributen te vergoeden.

De sociale teams hebben de taak op zich genomen als Lokaal Aanspreekpunt. Kijk op de website van de gemeente Bronckhorst hoe je in contact kan komen met de sociale teams.

Spelregels-Bronkhorst-Jeugdfonds Sport & Cultuur gemeente Bronkhorst

Share This