Zwemlessen

 

Het nieuwe zwem ABC met nieuwe eisen

Per 1 januari hebben er binnen de zwemwereld aardig wat veranderingen plaatsgevonden. Hieronder proberen wij kort en krachtig de belangrijkste punten weer te geven.

De NPZ-NRZ heeft een nieuwe naam vanaf heden : Nationale raad Zwemveiligheid of te wel NRZ. Wilt u hier meer over weten kunt u een kijkje nemen op www.NRZ.nl

Definitie zwemveiligheid
Na een lang proces is er een definitie van zwemveiligheid vast gesteld. Dit was nog nooit gedaan. Aan de hand van deze definitie zijn ook de nieuwe diploma eisen gemaakt.
Definitie zwemveiligheid: Zwemveilig zijn betekend dat je in en om het water kunt overleven en op een veilige manier kunt bewegen en recreëren in de Nederlandse watercultuur.

Zwem-ABC:
De Nationale Raad Zwemveiligheid heeft ieder niveau van zwemvaardigheid gekoppeld aan een diploma van het Zwem-ABC. Je voldoet pas aan de Nationale Norm Zwemveiligheid als je het volledige Zwem-ABC op zak hebt. De Zwemdiploma’s A en B zijn tussenstappen naar het complete Zwem-ABC. Deze niveaus sluiten aan op de Nederlandse watercultuur.

Zwemdiploma A
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties. Zwemdiploma A is de opstap naar Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC.
Zwemdiploma B
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling. Zwemdiploma B is de tussenstap naar Zwemdiploma C. Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Er zijn een aantal veranderingen voor ieder diploma. Hieronder vind u een overzicht per diploma met daarin de grootste veranderingen:

Het A diploma
•    Met het kledingzwemmen krijgen de kinderen nu lange kleren aan. Alleen wordt de afstand verkleind. Ook mogen de kinderen zelf weten hoe ze zwemmen. Wel is de keuze uit de 4 zwemslagen.
•    Met banenzwemmen moeten de kinderen nu nog maar 1 baan technisch een goede schoolslag laten zien en 1 baan een technisch juiste rugslag. Daarna moeten de kinderen nog 4 banen zwemmen met een slag naar keuze.

Het B diploma
•    In plaats van de potloodsprong moeten de kinderen nu achteruit het water in vallen met kleren aan.
•    Met banenzwemmen moeten de kinderen nu nog maar 1 baan technisch een goede schoolslag laten zien en 1 baan een technisch juiste rugslag. Daarna moeten de kinderen nog 5 banen zwemmen met een slag naar keuze.
•    Hoofdwaarts voortbewegen door gebruik van de armen.
•    Blijven drijven door middel van een drijvend voorwerp.

Het C diploma
•    Met kleren moeten de kinderen meer oefeningen doen en is meer gericht op survival. Wat er bij komt is een sprong te water aansluitend zwemmen en dan door het gat zwemmen.
•    Met duiken is de afstand verkleind tot 6 meter door een gat zwemmen maar boven komen in een soort wak. Dus na het gat moet men nog wel oriënteren onder water waar men in boven kan komen.
•    Met banenzwemmen moeten de kinderen nu nog maar 1 baan technisch een goede schoolslag laten zien en 1 baan een technisch juiste rugslag. Daarna moeten de kinderen nog 6 banen zwemmen met een slag naar keuze.

Zwemveiligheid kan je alleen behouden door oefening. Het is belangrijk om te blijven zwemmen. Dit kan met de Zwemvaardigheidsdiploma’s en de zwempakketten na het Zwem-ABC.

Zie voor meer informatie over de eisen per diploma: www.NRZ.nl

Hieronder vindt u informatie over de verschillende zwemlessen. We leggen u uit wat de inhoud van de lessen is, de manier van lesgeven en de duur.
Bij de lessen buiten duren de lessen bij mooi weer iets langer, bij minder goed weer iets korter. Mocht uw kind halverwege het seizoen een A of B diploma halen, gaan we verder voor het B of C diploma op dezelfde kaart.

 

Uiteraard is het nog steeds mogelijk om uw kind op te geven via het inschrijfformulier. U moet dan alsnog een abonnement aanvragen maar het lesgeld wordt dan aan de kassa betaald!
Voor zwemlessen moet (naast een zwemabonnement) per kind een leskaart gekocht worden voor het hele seizoen. Inbegrepen zijn hierin inschrijfgeld, alle lessen, proefzwemmen. U kunt zich opgeven via zwemles@zwembad-indedennen.nl of via de knop inschrijven hiernaast.

(Voor de winterlessen en babypeuterzwemmen zijn geen abonnementen nodig en werkt ook de betaling iets anders)

X