Burgemeester Marianne Besselink en jeugdburgemeester en lid van het kinderparlement van de gemeente Bronckhorst Emma den Otter hadden de eer om met het doorknippen van een lint de glijbaan te openen. Foto: Jan Hendriksen

VORDEN – Het heeft even geduurd maar zaterdag 15 juli werd de tweede waterglijbaan bij zwembad In de Dennen officieel in gebruik genomen. Burgemeester Marianne Besselink en jeugdburgemeester en lid van het kinderparlement van de gemeente Bronckhorst Emma den Otter hadden de eer om met het doorknippen van een lint de glijbaan te openen.

Door Jan Hendriksen

Al in 2019 was door het toenmalige bestuur van Stichting Zwembad In de Dennen besloten dat de tweede glijbaan er moest komen. Uit een enquête onder bezoekers bleek dat er behoefte was aan deze uitbreiding, met name voor de kinderen. Bij grote drukte zou een tweede glijbaan de lange rijen wachtenden bij de trap verminderen. Kortom meer zwemplezier en meer aantrekkingskracht voor het zwembad. De vele losse onderdelen van de glijbaan, afkomstig van en geschonken door het Zutphense Graaf Ottobad, lagen al enkele jaren geduldig te wachten om weer in elkaar te worden gezet. Maar door de coronapandemie liet dat nog even op zich wachten.

Het bestuur realiseerde zich dat de bouw een kostbare aangelegenheid was en besloot om een crowdfundingsactie op te zetten om zo de benodigde 60.000 euro bij elkaar te brengen. Penningmeester Marco Valster en algemeen bestuurslid Miriam Jansen, die overigens ook een belangrijke rol heeft vervuld bij de PR activiteiten voor dit project, zetten deze actie op touw. Hierdoor kon iedereen een stukje ‘zwembad of terras’ kopen om zo mee te helpen de glijbaan te financieren. Deze actie haalde zelfs het landelijk nieuws. De eerste aanzet werd gegeven door honderden leerlingen van de basisscholen uit Vorden, Wichmond en Kranenburg die maar liefst een bedrag van 10.000 euro bij elkaar zwommen. Ook vanuit de stichting Veilingcommissie Vorden (De Werf), het Coöperatiefonds van de Rabobank, stichting Oudejaars Crossloop Vorden, stichting Vordens Belang en heel veel andere particulieren en bedrijven werd flink gedoneerd. Indrukwekkend wat de gemeenschap weer voor elkaar heeft gekregen! De ludieke actie zou lopen tot 31 oktober vorig jaar, maar die termijn werd verlengd en loopt nog steeds. Want het benodigde bedrag is nog niet helemaal bij elkaar gespaard. De teller staat momenteel op 51.000 euro.

‘Monsterklus’
In de tussentijd werd al wel begonnen met de aanleg van de glijbaan, omdat het zwembad die klus geklaard wilde hebben voor de start van het nieuwe zwemseizoen 2023. “Dat lukte niet helemaal omdat we tijdens de bouw wat tegenslagen hadden”, zo liet Marco Valster zaterdag tijdens de opening weten. Hij was als projectleider betrokken bij de ‘monsterklus’ zoals hij de realisatie van de glijbaan omschreef. “Maar zo’n grote klus doe je natuurlijk met een heel team om je heen,” en Valster bedankte alle mensen die direct en indirect hun energie in dit unieke project hebben gestopt. “Een speciale dank ook aan alle bedrijven uit Vorden en omstreken voor het beschikbaar stellen van materiaal, machines en/of tijd. Want zonder al deze hulp was de glijbaan er niet gekomen. We zijn supertrots op het eindresultaat en nu is het zover om de baan officieel in gebruik te nemen”, aldus Valster. .

Up-to-date
Burgemeester Marianne Besselink roemde de inzet en creativiteit van de stichting van het openluchtbad dat sinds 2014 is geprivatiseerd. “Dit is een prachtig resultaat. Jullie passie voor het bad met al jullie vrijwilligers mag geroemd worden. Met deze glijbaan houden jullie het bad up-to-date en aantrekkelijk voor het publiek. Het vergroot de leefbaarheid van Vorden. Een diepe buiging voor jullie allemaal”, aldus Besselink. En dat beaamde ook de jeugdburgemeester Emma den Otter.

Prachtig
Teun Peelen, die vorig jaar in zijn eentje een actie op touw had gezet en 195 euro had opgehaald, gleed onder meer samen met de elfjarige Laura Oldenhave als eersten van de glijbaan af. “Een ontzettende gave baan. Prachtig”, zo verklaarde Laura. Laura’s vader Erik Oldenhave, en zijn collega Erik van de Kamp die helaas niet aanwezig kon zijn, werden specifiek door Marco Valster genoemd omdat zij veel coördinerend en uitvoerend werk verricht hebben tijdens de bouwactiviteiten. Erik en zijn vrouw Ilse werden door het aanwezige bestuur dan ook persoonlijk bedankt voor hun hulp en sponsoring.

Doneren kan nog steeds via www.ikdoneervoor.nl/zwembadindedennen.

Bron artikel en meer foto’s: Contact Bronckhorst Noord

Share This