VORDEN/DEN HELDER – Op uitnodiging van haar eigen medewerker Henk de Weerd bezochten de medewerkers van Vordens buitenbad In de Dennen op 24 januari de Onderzeedienst van de Koninklijke Marine in Den Helder.

De marinebasis is – normaal gesproken – niet open voor nieuwsgierige bezoekers. Op speciaal verzoek van Henk de Weerd, kapitein-luitenant-ter-zee van de Technische Dienst werd voor het zwembad een uitzondering gemaakt. Vroeg in de ochtend vertrok daarom een bus met 27 man en vrouw naar Den Helder voor een hele bijzondere dag.

De Onderzeedienst is binnen de Marine een speciaal onderdeel. Het leven aan boord van een onderzeeboot verschilt, begrijpelijk genoeg, van dat op de fregatten van de Marine. Het gezelschap bezocht daarom één van de onderzeeboten en een simulator. In kleine groepjes schuifelden de bezoekers – tot verbazing van de aanwezige marinemannen – door de onderzeeboot. De beperkte ruimte zorgde voor verwondering. Het leven op de vierkante centimeter leek eenieder nog een hele uitdaging.

Daarna volgde een bezoek aan een simulator. De luchtverversing aan boord is een speciale manoeuvre die zorgt voor de nodige beweging van het schip en dus aan boord. De simulator maakt het mogelijk om dit levensecht mee te maken. Bijzonder! En uiteraard wist Henk de Vordenaren veel te vertellen over het leven aan boord en zijn werk bij de Marine. In de middag werd het droogdok bezocht en werd duidelijk hoe groot en imposant een onderzeeboot is. Tot slot bezocht het gezelschap de duiktoren Triton-12 in het zwembad Het Heersdiep in Den Helder. Dit is de enige duiktoren ter wereld waar het verlaten van een onderzeeboot (onder water) kan worden geoefend.

Na dit bezoek werd het tijd om terug te keren naar Vorden. Met een hapje en drankje bij vaste sponsor en supporter van het zwembad, Hotel Bakker, sloten de medewerkers de geslaagde dag af. Een dag die voor herhaling vatbaar is. In de toekomst hoopt bedrijfsleider Frank Loda in overleg met Henk de Weerd ook andere onderdelen van de Marine te bezoeken. Verder was het uitje zo gezellig, dat ook het bestuur vaker een uitje voor alle medewerkers wil gaan organiseren. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Zwem- en recreatie bad In de Dennen. Bel bedrijfsleider Frank Loda voor informatie, 06-44721638.

Share This