01-07-2021
De penningmeester van Zwembad in de Dennen is Marco Valster. Hij is opgegroeid in Vorden en woont daar nog steeds. Hij is niet gevraagd, maar heeft ruim vijf jaar geleden op eigen initiatief het bestuur benaderd en heeft daar geen spijt van gehad. “Veel inwoners uit Vorden en omgeving dragen net als ik het zwembad een warm hart toe. Ik vond dat ik er met mijn financiële achtergrond wel iets voor kon betekenen. Ondertussen voelt het alsof je een eigen bedrijf aan het runnen bent. Er komt dus veel op je pad, ook zaken die je nog niet eerder bij de hand hebt gehad. Zoals specifieke wet- en regelgeving voor zwembaden, personele aangelegenheden, milieu- en hygiëneregels, inkoop van diensten en goederen, enz. Ik leer iedere keer weer bij en ook mijn netwerk wordt telkens groter en dat maakt het extra leuk.” Marco vindt de uitdagingen soms groot. “Maar door de saamhorigheid, gedrevenheid en inzet binnen het bestuur, de medewerkers en de vrijwilligers lukt het ons altijd om oplossingen te vinden.”

Een inkijkje
Om mensen die erover denken het bestuur een handje te helpen, geeft hij graag een inkijkje. “We hebben 1x per maand een vergadering van ongeveer twee uur samen met bedrijfsleider Frank. Op de agenda staan vaste onderdelen zoals personeelszaken, bedrijfsvoering, financiën, enz. Verder hebben we uiteraard een actielijst, hoeveel tijd je daar aan kwijt bent, hangt af van het onderwerp. Soms is het maar een paar uurtjes per maand maar het aanvragen van bijvoorbeeld de Covid-19 subsidies heeft mij al met al zeker 40 uur gekost. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend, er wordt wel wat van je verwacht. Ik ben ook regelmatig op het zwembad te vinden voor hand- en spandiensten en ook gewoon, omdat ik dan geniet wanneer anderen aan het genieten zijn. Dat is waar we het allemaal voor doen!”

Steentje bijdragen
Het bestuurswerk geeft hem veel voldoening. “Het lukt nu al ruim zes jaar om geheel zelfstandig (lees: zonder structurele subsidie van de gemeente) het zwembad te exploiteren.” Of dat een eenvoudige opgave is? “Zeker niet, neem onze opbrengsten die zijn sterk gekoppeld aan het weer en daarmee even onvoorspelbaar. Door de pandemie hebben we vorig jaar nauwelijks inkomsten gehad van de abonnementen en dat heeft ons hard geraakt, de prachtige zomer en de Covid-19 subsidies hebben het verlies wel kleiner gemaakt. Ook dit jaar zijn we met een valse start begonnen. Het is goed om je te realiseren dat het voortbestaan van het zwembad aanzienlijk groter wordt, wanneer er genoeg vrijwilligers zijn die een steentje willen bijdragen. Anders gezegd: als meer mensen meedoen, heb ik er vertrouwen in dat het ons gaat lukken om over een tijdje het 100-jarig jubileum van ons zwembad te vieren. En dat zou uniek zijn want ‘In de Dennen’ behoort tot één van de oudste, en wat mij betreft één van de mooiste, openluchtzwembaden van Nederland. Koesteren dus, want wat weg is, komt niet meer terug!”

Tip
Marco geeft nog een tip voor mensen die geen tijd hebben: “Participeren hoeft niet altijd te betekenen dat je tijd moet vrijmaken, het kan/mag ook in de vorm van een financiële bijdrage. Iets dat al veel mensen en bedrijven doen. Dus als je het zwembad een warm hart toe draagt en je budget laat het toe, koop dan in ieder geval een abonnement (ook als het weer even te wensen overlaat) of wordt voor minimaal € 15,– per jaar vriend van het zwembad. Ga naar onze website en vul daar het online donatieformulier in. Dat kost je maar een paar minuten tijd!” Tot slot! Je hoeft niet persé van zwemmen te houden om te kunnen genieten van het zwembad. We hebben een mooi terras, lekkere koffie en andere versnaperingen en er valt altijd wat te zien. Dus hopelijk zien wij je snel!”

Share This