01-01-2021
“Wij kwamen in 2004 met onze twee kinderen in Vorden wonen. Zij hebben zwemles gehad in het zwembad. En zelf hou ik erg van zwemmen, ik ben een zogenaamde ‘vroege vogel’, een ochtendzwemmer. Vier dagen in de week lig ik om 7.00 uur in het zwembad! Vanaf 2009 is mijn man voorzitter van het bestuur geweest (en ik assisteerde hem op de achtergrond). In die tijd is er veel gebeurd, de privatisering en daarbij ook grote projecten als de bouw van het paviljoen en verduurzaming. In 2019 werd ik benaderd door een bestuurslid: ‘is dat ook niet iets voor jou?’ Ik heb ‘ja’ gezegd, het was gewoon nodig!”

Samen
“We zijn echt een bestuur dat meewerkt, dus niet op afstand. Samen met de bedrijfsleider Frank en de vrijwilligers houden we de boel draaiend. Samen zorgen we ervoor dat het zwembad blijft bestaan.” In de drukke zomermaanden kun je haar regelmatig achter de balie vinden. “Verkoop en/of controle op entreekaartjes, koffie en frisdranken en bestellingen voor de keuken opnemen, vind ik ook leuk om te doen. Wat we doen wordt gewaardeerd. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat het zwembad er is. Maar in de vier maanden dat we open zijn, moet het verdiend worden. We zijn daarbij natuurlijk ook heel erg afhankelijk van het weer. Vandaar dat we nu inzetten op abonnementenverkoop. Dat geeft ons een stevige basis.”

Verschillende projecten
In het bestuur is Sonja nu de secretaris (naast haar baan bij een woningcorporatie), maar daarnaast doet ze ook nog andere taken, zoals de communicatie (website, social media, persberichten en nieuwsbrieven). Op 5 april 2021 is er een nieuwe website gelanceerd. “Deze is helemaal van deze tijd en ik kan er goed mee uit de voeten. Daarnaast heb ik in de zomer van 2019 een enquête onder bezoekers gedaan, daar kwamen 150 reacties op. Eén van de dingen die daaruit kwamen was dat de website de belangrijkste informatiebron is. Andere aandachtspunten waren de verruiming van de openingstijden en het aanpassen van het aanbod van de horeca. Dus met die beide onderwerpen heb ik me ook beziggehouden. In het weekend zijn we nu vanaf 10.00 uur open (was 12.00 uur) en we gaan nu bijvoorbeeld ook gezonde broodjes aanbieden in de horeca. Dat ligt allemaal op de plank vanwege corona.“

Wat doet zo’n bestuur?
“Waar we ons als bestuur zoal mee bezighouden? Natuurlijk de financiën en het aanvragen van subsidies. Maar ook de website, de techniek (pompen, filters, reparaties), horeca en evenementen (kinderfeestjes, middelbare scholen), sponsoring en pr, vrijwilligers. Het leuke van ons zwembad is dat we vrijwilligers hebben van 13 jaar tot eind 70. Een heel gemêleerde groep!” Het bestuur is het drukst in de voorbereiding op het seizoen (van februari tot mei). In de zomer en winter is het wat rustiger. Sonja is er zo’n 4-6 uur per week mee bezig. Ze hoopt dat de werkzaamheden wat meer gespreid kunnen worden over meer bestuursleden. “Als iemand twijfelt of hij of zij wel genoeg tijd heeft, zeg ik, ‘neem contact op’. Je kunt namelijk ook een afgerond project oppakken of op een bepaald onderwerp meedraaien. Net hoeveel tijd je beschikbaar hebt.”

Voldoening
Het werk voor het zwembad geeft haar veel voldoening. “Er heerst een echt teamgevoel en je doet leuke contacten op. En we zijn ook eens het Mooiste zwembad van Nederland geweest. Daar ben ik trots op! Vorig jaar bestonden we 85 jaar en hadden we een mooie feestweek op de planning, maar vanwege corona is die helaas afgelast. Op naar de 90 jaar!”

Share This