Foto: Jens Sijtsma

 

VORDEN – “Het zwembad is ontzettend belangrijk voor Vorden omdat je als kind dicht bij huis moet leren zwemmen. In ons waterrijke land is niet verdrinken een hele effectieve manier om de kindersterfte zo laag mogelijk te houden”. We interviewen Geke de Jong en Ben Albers (huisartsen in Vorden) over het belang dat zij zien van het voortbestaan van het zwembad in ons dorp.

“Ik vind het heerlijk om mijn baantjes te trekken in de morgen” zegt Geke de Jong, “Bovendien merk ik dat het een gezellige ontmoetingsplaats is voor mensen uit het dorp.” Ben Albers vult aan: “Persoonlijk zit ik liever op de fiets, maar dat terzijde. Waar ik een hele duidelijke rol zie voor het zwembad is dat kinderen leren bewegen. De afgelopen jaren zien we steeds meer te dikke kinderen in de spreekkamer en door te zwemmen kunnen kinderen leren dat bewegen leuk is.”

Geke: “Zeker, maar ook voor ouderen is zwemmen een zeer geschikte manier om te bewegen. Als je knieën versleten zijn en je valgevaarlijk bent kun je nog steeds zwemmen. In onze warme zomers kunnen ook oudere mensen de hitte uit het lijf krijgen door een half uurtje te zwemmen. Ik ben heel blij dat de opbrengsten van de Heavensride dit jaar naar het zwembad gaan. Ze hebben het geld hard nodig na de coronajaren en ik kan me het dorp niet voorstellen zonder In de Dennen.”

Ben reageert: “Ik vind het zwembad als voorziening voor iedereen erg belangrijk. De privé zwembaden die je steeds meer ziet in de achtertuinen zijn niet goed voor het grondwaterpeil. Eén zwembad in het dorp is veel logischer. Bovendien kan je hier spelen met je hele klas en van die fantastische glijbaan af!” Waarop Geke afsluit: “ Er zijn nog een paar dingen waarom het zo belangrijk is dat het zwembad van het hele dorp is en blijft. Je hoeft niet lid te zijn van een vereniging om hier te komen zwemmen, drukke gezinnen kunnen op het laatste moment besluiten dat ze gaan zwemmen. Voor gezinnen met weinig geld is er ondersteuning vanuit de gemeente. En wat is het gewoon een luxe dat onze kinderen op de fiets naar het zwembad kunnen!”

Iedereen kan het zwembad ondersteunen door een fietser die de Heavensride gaat fietsen op 24 juni 2022 te sponseren. Doneren kan ook rechtstreeks op NL 82 RABO 0340 5769 28 of via de website www.heavensride.nl.

Share This