Zomerzwemles

Het is van groot belang dat kinderen goed kunnen zwemmen. daarom geven we vanaf begin mei weer zwemles in het buitenbad. Als een kind goed kan zwemmen noemen we dit in zwembadtermen zwemveilig. Wij noemen een kind zwemveilig als hij/zij de diploma’s A, B en C behaald heeft. Een leidraad hier in is het erkende zwemABC.

Diploma A

Uw kind is bij ons welkom voor de zwemlessen voor het A diploma vanaf 4 jaar. Houdt u er wel rekening mee hoe ouder uw kind is hoe sneller hij/zij het traject zou kunnen doorlopen. We geven natuurlijk geen garantie maar met twee keer per week is het goed mogelijk in één seizoen een diploma te behalen. Mocht het behalen van een diploma niet lukken in het zomerseizoen dan bieden wij de mogelijkheid om door te lessen in het overdekte zwembad van Zelhem (voor tarieven etc zie Winterzwemles). De lessen zullen worden gegeven op de dinsdag- en donderdagmiddag. Ook de vrijdagmiddag behoort tot de mogelijkheden.

Voordat de lessen beginnen bellen we u op om met u te bespreken welke tijden er zijn, voorkeuren mag u doorgeven en indien mogelijk houden we daar rekening mee! In de zomervakantie gaan de lessen naar de ochtend.

Diploma B en C

De lessen voor de diploma’s B en C zijn twee keer per week en duren net als de lessen voor het A diploma een half uur. De lessen worden gegeven op maandag en donderdagmiddag. Hieruit maken we combinaties die we met u bespreken voordat de lessen beginnen.

Onze manier van lesgeven

Bij onze zwemopleiding wordt er veel aandacht besteed aan het vrij zijn in het water. Er wordt verwacht dat het kind kan laten zien, door opdrachten, dat hij/zij watervrij en zelfstandig in het water is. Vanaf de eerste les zijn de kinderen bezig het water spelenderwijs te verkennen. In de beginperiode lijkt het misschien dat er veel gespeeld wordt, maar dit is schijn. Door allerlei spelletjes leert het kind onder andere vallen en opstaan, wanneer te ademen, onder water zich te oriënteren, het komen tot drijven op buik en rug, verplaatsen in het water en het uit het bad gaan.

Kinderen leren in deze periode wennen aan waterdruk op oren, ogen, neus en mond. Achter elke speelse vorm zit dus een bedoeling om het kind iets te leren. Het is al gebleken dat wanneer je de watergewenning ruimte biedt, je er later profijt van hebt en je die tijd weer ruimschoots goedmaakt in de opleidingsduur. Zakken en duiken naar de bodem wordt gaandeweg kinderspel en ze glimmen van trots als ze onder water door een gat in het zeil kunnen zwemmen. Duidelijk merkbaar is het dat niet alleen uithoudingsvermogen maar ook de omgang met het water belangrijk zijn geworden in de toetsing voor het diploma.

Wegens het afgelopen zomer gebleken succes gaan we met alle kinderen die voor het eerst komen lessen voor het A diploma zwemmen met de Easy-Swim.(link) Een zwempakje ontworpen voor lessen in diep water. In diep water worden de kinderen gestimuleerd meer te bewegen, vooral bij koude dagen zal dit resulteren in meer efficiëntie in de les omdat de kinderen niet meer stil staan en koud worden.

Kijk voor meer informatie over het zwemABC op www.NRZ.nl

X